Saturday, September 22, 2007

Sarang Burung Layang-Layang Putih @ Walet


(Gambar A)


(Gambar B)Sarang burung layang-layang atau juga dikenali sebagai sarang burung walet dihasilkan melalui air liur. Hanya burung layang-layang walet sahaja yang menghasilkan sarang air liur (Gambar A), manakala burung sereti menghasilkan sarang rumput (Gambar B).

Burung layang-layang ini kebiasaannya semasa bertelur akan menghasilkan dua biji telur dan proses pengeraman akan mengambil masa selama 3 hingga 4 minggu. Anak-anak burung pula selalunya akan berada dalam sarangnya dalam lingkungan 40 - 45 hari sebelum mula terbang untuk mencari makannya sendiri,

14 comments:

Anonymous said...

cantik nye rumah burung layang2 tu yek......kat mane tu kws sekitar pun cantik

Birdnest Enterprise said...

Anonymous, itu di kawasan rumah saya, di Kg Langsat, Kinarut, Sabah.

Anonymous said...

Assalamualaikum Tuan,

saya amat berminat akan usaha yg tuan jalankan. Saya pernah terdengar dan juga pernah terlihat disekitar kawasan bandar ditempat saya satu masa dahulu dipenuhi oleh beburung lelayang ini dan ada sesekali terlihat orang yang mengutuip sarang beburung ini tetapi tidak tahu akan tujuannya.

Bolehkan sudi kiranya tuan dapat berkongsi sedikit pengalaman bagaimana proses menjalankan usaha ini tuan lakukan kerana saya amat jahil akan hal ini.

qky5527@streamyx.com

Sabariah bte Mat Said said...

Assalamualaikum

Saya sudah cuba kapsul sarang burung layang layang ini, amat sangat faedahnya untuk penyakit dalaman.

Anonymous said...

Saya adalah langganan tetap kapsul dari sarang burung layang layang, saya dapati sarang burung layang layang selama saya mengamalkannya penyakit urat saraf saya dah sembuh. Kedut kedut dimuka saya pun dah hilang, tiada lagi titik titik hitam dimuka, saya akui kapsul sarang burung layang layang ini membuat saya awet muda.

Anonymous said...

Walaupun agak mahal kapsul sarang burung ini, tapi saya rasa berbaloi sebab dengan memakan kapsul sarang burung layang layang ini tenaga batin saya yang sudah bertahun tahun tidak berfungi, kini segar semula dan hebat sangat.

Saya cadangkan agar kapsul sarang burung layang layang ini dapat dipasarkan keSemenanjung.

Ibu Mariayani Karim said...

saya mengidap sesak nafas sudah bertahun. Saya amalkan memakan kapsul sarang burang layang layang yang original ini, saya rasa lega pernafasan saya.Saya akui keajaibannya.

Syariff Redwan, Kudat Sabah said...

Batuk kronik saya alami dah bertahun tahun. Dah cuba berbagai ubat tidak juga mampan.Saya cuma beli kapsup sarang burung ditempat ini, baru 10 kapsul saya telan, batuk kronik saya pun dah hilang sama sekali. Alhamdulillah.

Suhaili Yussoff Selangor said...

Waktu malam saya sangat susah nak tidur tapi bila saya cuba membeli kapsul sarang burung layang layang, alhamdulillah saya dapat tidur nyenyak.

Mariam bte Suib Hassan, Penang said...

Saya percaya kapsul sarang burung layang layang ini saya amalkan, penyakit urat saraf saya pun dah sembuh. Thank you Datuk.

Catherine Masinggang, Keningau Sabah said...

Sungguh sungguh mujarab kapsul Sarang burung layang layang ini. Saya begitu lama mengidap penyakit urat saraf, tapi kini sudah baik.

Judy J. Anjul, Tuaran said...

Penyakit saya sesak nafas, kini tiada lagi saya rasa sesak sesak nafas bila saya amalkan kapsul sarang burung layang layang yang asli ini.

Sulai, Beaufort Sabah said...

Mula mula saya kirim wang RM1,000 hati saya kurang yakin, macam macam sangkaan saya.Tapi kini saya percaya Datuk jujur kerana 200 biji kapsup sarang burung layang layang original sampai juga kealamat saya.

Khasiatnya mengkagumkan, saya beri tahu pada kaum lelaki, kapsul ini sangat mantab untuk tenaga batin.

Sulai,Beaufort Sabah said...

Pembetulan 200 biji kapsul RM2,000 bukan RM1,000

Sulai, Beaufort